Финансовият министър Владислав Горанов предприе днес изненадващ ход, целящ да разсее

...
Финансовият министър Владислав Горанов предприе днес изненадващ ход, целящ да разсее
Коментари Харесай

Горанов опитва да парира слуховете за влизане на държавата в ПИБ

Финансовият министър Владислав Горанов предприе през днешния ден неочакван ход, целящ да разсее слуховете, че налятите 700 млн. лева в капитала на държавната Българска банка за развиване, може да не се употребяват по предопределение.

Горанов е настоял пред министъра на стопанската система Емил Караниколов, който е принципал на ББР, да свика незабавно съвещание на надзора на банка. На него е взето решение да се разпореди на Управителния съвет на ББР да разходва парите единствено и само за осъществяване на признатите от държавното управление ограничения за подкрепяне на малки и междинни предприятия и определени групи физически лица за справяне с икономическите последствия от COVID-19.  

" Решението цели да се съобщи изрично и недвусмислено пред българското общество, че средствата, предоставени с разпореждане на Министерския съвет от 26 март за увеличение на капитала на ББР до 700 млн. лева ще бъдат употребявани само за подкрепяне на стопанската система по отношение на епидемията от COVID-19, в това число за издаване на портфейлни гаранции към комерсиалните банки ", се казва в прессъобщение на финансовото министерство.

До сходна интервенция се стигна, откакто първо " Капитал ", а по-късно и други медии, показаха подозрение, че страната се готви да спаси Първа капиталова банка, която към момента не е успяла да попълни основна част от дефицита от 263 млн. лева в капитала си. Той бе открит при стрестестовете на Европейската централна банка предишното лято. Така банката остана единственото затруднение пред влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната. Само преди седмица министър председателят Бойко Борисов разгласи, че напълно скоро ще бъде решен този проблем и до края на април България ще подаде поръчка за чакалнята, а от думите на финансовия министър стана ясно, че ПИБ е изпълнила изискването на 70%.

Късно в сряда ПИБ разгласява на уеб страницата си заявка за издаване на борсата на 25 млн. акции на цена 8 лева на акция. Цената е четири пъти по-висока от тази, на която сега се търгуват акциите на ПИБ - към 2 лева Тя надвишава и цената, с която ПИБ се опита да емитира свои акции преди Нова година. Тогава КФН отхвърли проспекта, с който банката искаше по 5 лева за акция. 

Повече от ясно е, че няма кой да изпупи нереалистично повишените акции на ПИБ. Според " Капитал " се търси непазарно решение и капиталът евентуално ще бъде обезпечен от страната. " Във финансовите среди най-широко спряганата версия е това да стане през Българската банка за развиване ", пише  " Капитал ". Трябва да се напомни, че единствено преди дни дългогодишният финансов шеф на ПИБ Живко Тодоров, мина на работа като изпълнителен шеф в ББР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР